Samsun
BIST10194.36
DOLAR32.3855
EURO34.7743
ALTIN2404.8
BTC/USD57631.571
Erdem ŞENOCAK

Erdem ŞENOCAK

Mail: yazar7@haberextra.net

Komşuluk nedir? Komşuluk hakları nelerdir ? 


“Yaratılışı itibariyle toplumsal bir hayat süren insanın en yoğun ilişkiler ağı içerisinde bulunduğu kişilerin önemli bir bölümünü, komşuları oluşturmaktadır. “ Komşuluk ilişkileri, günümüz toplumlarının en önemli meselelerinden birisi haline gelmiştir. Çünkü modern zamanlarda kaybedilen ve unutulan en önemli insani değerlerden birisi komşuluk ilişkileri olmuştur.
( Nisa 4/36 ) “ Komşunun komşu üzerindeki hakkı, annenin evlatları üzerindeki hakkı gibidir. 
Komşularla karşılaşıldığı zaman selamlaşıp hal hatır sorulmalı üzüntülü günlerinde mutlaka yanına gidilmeli, eğer gidilememiş ise mutlaka aranmalıdır. Üzüntü ve sevinçler paylaşılmalıdır.
Kendimiz için istediğimiz şeyleri komşularımız için de istemek, komşularımızı incitmemeye özen göstermek komşuluğun doğal hakkıdır.
Komşuya güven vermenin yanı sıra iyi muamele etmenin önemini, Peygamber Efendimiz ; “ Allah katında arkadaşların en hayırlısı arkadaşına en iyi davranandır. Allah katında komşuların en hayırlısı da komşusuna en iyi davranandır.” şekilde ifade eder.
Yüce dinimize göre komşunun komşu üzerinde hakkı vardır. Hadis-i şerifte ; “zimmi komşunun bir hakkı, Müslüman komşunun iki hakkı, akraba olan komşunun üç hakkı vardır. “ buyuruldu.
Evindekiler huzura hasret kalırken mahallenin huzuru için komşusundan yardım bekleyenin komşuları o evde yaşanan huzursuzluğu görmeyecek midir? Ailenin ferdi olmalarına rağmen üvey evlat muamelesi görenlerin varlığını görmeyecekler midir ?
Aile reisinin bekası için varını yoğunu ortaya koyanlara minnet duyulması gerekirken , “rakibim kalmadı sana da ihtiyaç kalmadı “ düşüncesiyle kapı önüne bırakılanları görmeyecekler midir ?
Geniş akrabaların  bazı ailelerinin; dışlanma/ihanet/kıskançlık/ hainlik/ dedikodu nedenleri ile başka evlere taşınmalarının sebeplerini sorgulamadan o evdekilerle nasıl bir komşuluk ilişkisi yaşanacaktır ?
Acı günlerinde hatırlanmayan, sevinçleri paylaşılmayan aile bireylerini, bir şekilde evden uzaklaşan/uzaklaştırılanların davet edilmesi ile kaybedilecekleri önemsenmemekte midir ?  
Komşuluk ilişkileri halis olmalıdır. Samimi olmalıdır. İşi bitince yolda bulunacaklarla değiştirilerek şekilde şahsi çıkarlara alet edilecek göstermelik ilişki de olmamalıdır.
Neticesini düşünmek lazım. Bir kere değil, bin kere düşünmek lazım !..
Gönül isterdi ki, bu cumartesi de sizlere gülerken düşündüren fıkralardan birini yazayım. Lakin yasım var ve duygularımı sizlerle paylaşmak istedim.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar